събота, 31 октомври 2009 г.

Кой честваме на деня на народните будители - 1 ноември


През 1945 година Денят на будителите е отменен, като мотивът е, че той е дублиран с Деня на славянската писменост. С промените, които настъпиха на 10.XI.1989 г., празникът отново бе възстановен и честван на 1 октомври 1993 година. По това време група историци издават енциклопедия, наречена „Българ ската възрожденска интелигенция", в която са вписани:
4888 учители 3623 низши духовници 187 ху дожници и иконописци 145 чиновници 5 ле кари 123 писатели 87 едри търговци 78 висши духовници 5 едри земевладелци.

Светите братя Кирил и Методий
Свети Климент Охридски
Черноризец Храбър
Свети Иван Рилски
Презвитер Козма
Патриарх Евтимий
Софроний Врачански
Братя Миладинови
Васил Априлов
Д-р Петър Берон
Иван Богоров
Георги Раковски
Петко Славейков
Любен Каравелов
Иван Вазов
Алеко Константинов
Пенчо Славейков
Екзарх Йосиф
Стоян Михайлов
Асен Златаров
Петър Дънов

Това са имена на бележити личности, с които всеки просве тен народ би могъл да се слави и гордее. Не трябва да има бъл гарин, който да не знае и помни:

Нова България би била немислима без духовния подвиг, без саможертвата на тези будители на българската съвест. Но днес имаме нужда да включим самочувствието и гордостта от успехи те на редица наши съвременни будители и да ги прибавим към дългите списъци на будителите в България.

Часовете по история в средните класове могат да станат из вор на нови и нови будители, включвайки темата „Родове на вид ни българи" и „Моят собствен род по бащина и майчина линия". Ще се увеличи армията на българските родоизследователи.
Нека отдадем нужното на историческото, културното ни на следство и на всички заслужили българи, способствали за изди гане на българската духовност и на самата ни нация.

Ще завърша с думите на Васил Друмев:
„Един народ, който има съзнание, култура, писменост,
наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!"

четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Телешки кебап


Необходими продукти:
700 г телешки шол
2 глави лук
2 супени лъжици брашно
доматено пюре
1 супена лъжица червен пипер
1 чаена чаша бяло вино, черен пипер
1 дафинов лист, магданоз
1 кафена чаша олио.

Начин на приготвяне:
Нарязва се месото на малки късове, слага се в тенджера да ври, като се бърка, докато се изпари водата. Слагат се олиото, нарязаният лук, посолява се, добавя се брашното, доматеното пюре, виното, черният и червеният пипер, дафиновият лист. Налива се 1 чаена чаша гореща вода. Гозбата се покрива с капак и ври на бавен огън, докато месото се свари и остане на мазнина.

вторник, 27 октомври 2009 г.

A3 СЪМ БЪЛГАРЧЕ - Народните будители 1 ноември


Аз съм българче и силна майка мене е родила;
с хубости, блага обилна мойта родина е мила.
Аз съм българче. Обичам наште планини зелени,
българин да се наричам първа радост е за мене.
Аз съм българче свободно в край свободен аз живея
всичко българско и родно любя, тача и милея.
Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе.

Иван Вазов

понеделник, 26 октомври 2009 г.

Скумрия в хартия на фурна


Необходими продукти:
5 скумрии
1 морков
магданоз
1 кафена чаша олио
сол
лимон
1 кг картофи.

Начин на приготвяне:
Изчистените скумрии се измиват добре и се посоляват, оста вят се да престоят няколко часа. В коремчетата им се слагат по парче морков, целина, стръкче магданоз, намазват се с олио вът ре и отвън и всяка се завива във фолио. Слагат се в тава и се пе кат около 30 мин. във фурна. Отвиват се от хартията още топли, се нареждат в чиния, поръсват се с нарязан на ситно магданоз и лимонов сок.
Поднасят се със салата от картофи.

неделя, 25 октомври 2009 г.

Димитров ден


Димитровден е централният годишен зимен ориентир. В съботния ден преди празника е известната и спазвана Димитровска задушница. На Димитровден се правят много селски сборове, вият се хора по мегданите, правят се много годежи. На този ден празнуват Димитровци, Димитринки, Добри, Добромир - в чест на името, което носят за здраве и дълголетие.

На този ден на масата се слага ястие с петел, ястие с овнешко месо, ябълкова пита.
ИМЕННИЦИ: Димитър, Димитринка, Добри, Добромир

събота, 24 октомври 2009 г.

Да пием, без да се напием


1. На тържество никога не ходете с празен стомах (хапнете, преди да тръгнете). Добре ще е, ако имате време и за почивка.
2. Не смесвайте твърдия алкохол.
3. Не пийте алкохол, който не познавате и не сте консумирали.
4. Пийте повече безалкохолни напитки - най-добре минерална вода.
5. Изпийте 3-4 таблетки витамин C непосредствено преди вечерята или обяда.
6. Пийте бавно и замезвайте.
7. Пийте бавно, веселете се и говорете, танцувайте!
8. Най-тежък махмурлук се предизвиква от ликьор (бренди), плодови ракии, червено вино, ром, вермут, бял ром, бира.
9. След голямо пиене се отдайте на голям сън.
10. Концентратите е добре да се пият с минерална вода, а не със сладки безалкохолни напитки.

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Сладкиш с ябълки и моркови


Необходими продукти:
За блата
3 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша олио
300 г моркови 2 големи ябълки
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена лъжи ца бакпулвер, щипка сол.

За глазурата:
200 г сметана
250 г извара
100 мл прясно мляко
1 чаена чаша пудра захар - 1 ванилия.

Начин на приготвяне:
Разбиват се много добре с миксер яйцата и захарта, постепенно на тънка струйка се прибавя олиото при непрекъснато бъркане, сипва се по малко и постепенно брашното (то е предварително пресято и в него са сложени содата бикарбонат и ванилията). Обърква се добре и се слагат морковите и ябълките, настъргани на едро ренде. Разбърква се добре, изсипва се в на маслена и набрашнена кръгла тава и се пече около 40 мин. на 150-170°С.
След като изстине, се намазва добре с предварително приготвената глазура: разтваря се захарта в прясното мляко и с дървена лъжица се смесва със сметаната и изварата. След като се на маже, се украсява с парчета плодове или ядки. Добре е да се реже на триъгълни парчета.

Задушени пържоли с картофи


Необходими продукти:
Вземат се шарени (със сланинка) пържоли
1 кг картофи
сол • 1 чаена лъжица черен пипер • 1 кафена чаша мазнина (олио или зехтин).
Начин на приготвяне:
Пържолите предварително се начукват и овкусяват. Обелват се картофите и се нарязват на тънки филийки, посоляват се. На дъното на по-широка, но не много дълбока тенджера се слагат 1 слой картофи, втори ред пържоли и така, докато вложим продук тите. Завършва се с картофи. Наливат се мазнината и топла во да, да покрие картофите. Тенджерата се поставя на котлона да ври на умерен огън, после се намалява на степен 1 и така ястие то се задушава още 30 мин.
Поднася се с туршия и червено вино или студена бира.

вторник, 20 октомври 2009 г.

Панирани банани с мед


Необходими продукти:
4 банана
1 кафена чаша брашно
4 супени лъжици олио
1 кафена чаша мед
2 яйца.

Начин на приготвяне:
Бананите се нарязват на кръгчета и се панират с яйце и брашно в сгорещена мазнина. Отцеждат се от мазнината и се поливат с мед.

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Хапки по римски


Необходими продукти:
800 г свинско каре
200 г бекон
зехтин, сол, пипер
1 чаена чаша сухо бяло вино
1 чаена чаша сметана.
Начин на приготвяне:
Свинското каре се нарязва на тънки еднакви парченца. Вър ху всяко парче се слага тънка филия бекон. Навиват се на рулца и се подреждат в глинен съд, намазан със зехтин. Поръсват се със сол и пипер и се заливат с чаша сухо бяло вино. Пекат се около 25 мин във фурна, загрята до 180°С. Пет минути преди края на топлинната обработка се прибавя чаша сметана.

При сервиране рулцата се поливат със соса. Подготвя се гарнитура от сварени картофи, задушени зеленчуци туршия.

неделя, 18 октомври 2009 г.

Димитровден - 26 октомври


Димитровден - 26 октомври
НАРОДНАТА пословица гласи: „Свети Димитър носи зимата, а Свети Георги - лятото". Според една легенда двамата светци се представят като братя близнаци. Свети Димитър е първородният. Той язди черен кон и е господар на зимата. От неговата бяла брада се изсипват първите снежинки. Някъде наричат празника Разпуст, защото на този ден освобождават ратаите и слугите и се договарят за следващата година.
Българската православна църква тържествено празнува на този ден смъртта на свети великомъченик Димитър Солунски, измъчван заради Христовата вяра. Великомъченик Димитър е роден през III в. и баща му бил градоначалник на Солун. След неговата смърт император Максимилиан Херкул възложил същия пост на сина му. Димитър бил приет с почит от жителите на Солун. Като управител на града той започнал открито да проповядва християнската вяра. Заради това е хвърлен в тъмница и по-късно на 26 октомври убит с копие от езичниците на император Галерии. Убит е и неговият сподвижник Нестор, на когото християнската църква отрежда празник на 27 октомври.

понеделник, 12 октомври 2009 г.

Традиции за Петков ден


На Петковден на много места в България се правят т.нар. семейни служби, общоселски събори, на които се коли курбан и хората от селото сядат заедно на трапезата, като се подреждат по махали или по родове („боговица", „светец", „света Петка"). Жените носят голям колак (пита) и вино и раздават от питата.

Нашият народ казва, че „света Петка повежда празниците". Култът към света Петка „слива" в себе си разнородни представи: свързва се с женската домашна работа, покровителството на брака и семейството. Празникът има „пастирски елементи" - закриля раждането и плодовитостта на животните.

вторник, 6 октомври 2009 г.

Палачинки - ордьовър


Необходими продукти:

2 яйца

1 чаена чаша прясно мляко

1 непълна чаена чаша брашно

2 супени лъжици олио.


Начин на приготвяне:

Разбиваме 2 яйца и 1 чаена чаша прясно мляко, добавяме брашно около Уг чаша. Оставяме тая смес да си почине, след ко ето пържим палачинките в тиган, силно сгорещен и намаслен. Сипваме по 1 супена лъжица от сместа и с разклащане сместа се разлива по цялото дъно на тигана. Обръщаме внимателно с дър вена шпакла и изпържваме от двете страни.

I плънка - Към 200 г кайма прибавяме 1 малка глава лук и 100 г гъби, нарязани на ситно. Всичко се изпържва, посолява се, прибавят се щипка чубрица и черен пипер. Във всяка палачинка се сипва в средата по 1 супена лъжица от плънката и се свива ка то плик за писмо. Нареждат се в тавичка, отгоре се слага кашка вал (настърган) и малко преди поднасянето се запичат във фур ната. Поднасят се топли.


II плънка - Смесват се 1 сварено пасирано яйце и сирене крема. Слага се 1 супена лъжица смес от плънката в средата на палачинката, събират се краищата като бохчичка и се връзват с по-дълго стръкче магданоз.

Подреждат се в продълговата чиния, върху настърган на едро ренде морков.

Ден на народните будители 1 ноември


ДЕНЯТ на народните будители е честван за пръв път в България през 1908 година, когато след обявяване независи­мостта на България статутът на страната е сменен от васално княжество в независимо царство. Този празник става един от най-тачените и радостните в нашия календар, който допринася за духовното процъфтяване на нацията. Празникът включва в себе си стотици хиляди достойни люде - непокорни, горди българи, които учат как да се обича България и как да се мре за нея. Ду­мата „будител" носи в себе си голям емоционален заряд.

 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама