четвъртък, 3 декември 2009 г.

Никулденски гювеч с шаран


Необходими продукти:
1 шаран около 2-2,500 кг
5 стръка праз
1 връзка целина
5 супени лъжици олио
7-8 зърна черен пипер
6 средни домата, половин лимон, млян черен пипер

Начин на приготвяне:
Почистеният и измит шаран се нарязва на филийки, широки 2 см, които се овкусяват със сол, черен пипер и сока на половин лимон. Оставят се да престоят.

Празът се нарязва на ситно и се задушава, докато остане на мазнина, след което към него се прибавят нарязаната целина и настърганите домати. Когато и те се задушат, сместа се изсипва в тавичка, отгоре се нареждат филийките шаран, добавят се 2 чаени чаши топла вода, 1 дафинов лист и се пече в силна фурна. Ястието се запича, докато поизври водата. Сервира се шаран със сос и върху парчето риба се слага по 1 кръгче лимон.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама