вторник, 4 август 2009 г.

Питка за Кръстовден


Необходими продукти:
1 кг брашно
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 супена лъжица сол
1 /4 чаена чаша кисело мляко
3 яйца
2 супени лъжици олио.

Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и го смесваме със содата. Правим „кла-денче" и слагаме в него солта. В друг съд разбиваме яйцата и киселото мляко и ги изсипваме в „кладенчето". Бъркаме с лъжица, докато се сгъсти, а след това месим с ръце, докато омесим меко тесто, по което започват да се появяват мехурчета. Правим питка, която слагаме в намаслена тава. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да престои 30 мин. при стайна температура.
Печем в умерена фурна. След като се изпече, поръсваме с вода и завиваме в кърпа, докато изстине.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама