четвъртък, 13 август 2009 г.

Петкова пита


Петкова пита
Необходими продукти:
0,500 л прясно мляко
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица сол, мая колкото голям орех (20 г)
2 яйца
1 кг брашно.

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в млякото. Към тях се прибавят захарта, олиото, брашно до получаване на каша. Оставя се на топло около 20 мин. да втаса. След това се прибавят разбитите яйца и се меси с останалото брашно. Като се омеси, се удря 100 пъти в масата. Прави се пита, намазва се с разбит жълтък и се оставя да втаса около 30 минути.
Пече се на 180-200°С около 40 минути.
След като се опече, се намазва с краве масло и се оставя да изстине.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама