понеделник, 7 септември 2009 г.

Петков ден - 14 октомври


Петков ден - 14 октомври
ПЕТКОВДЕН се посвещава от православната християнска църква на преподобна Параскева, или Петка Българска, която е родена през XIII век в семейството на българи в тракийския град Епиват, разположен на Мраморно море.

След като родителите й починали, Петка раздала имуществото им на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. След пет години отишла да се поклони през гроба Господен в Палестина, след което се заселила в Йорданската пустиня. В преклонна възраст се завърнала в родния си град Епиват, където починала. Цар Иван Асен II пренесъл мощите й в Търново. След като турците завладели България, мощите й са пренесени първо във Видин, по-късно в Белград и румънския град Ят.

Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите.

Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата, освобождават се овчарите и ратаите, започва заплождането на животните. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене -за да не нападат хищниците стадата.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама