събота, 5 декември 2009 г.

Шаран в тестена кора „Рибник"


Необходими продукти:
1 шаран около 1,500 кг
7-8 глави червен лук
2 чаени чаши счукани орехи
черен пипер
300-350 г брашно
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
сол
1 чаена лъжица сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:
Ситно нарязаните глави лук се задушават в половината мазнина, слагат се счуканите орехи, черният пипер и сол на вкус -това е плънката за рибата. Рибата се изчиства, измива и посолява и се пълни с приготвената плънка. Замесва се тесто от брашното, киселото мляко, содата и щипка сол. Разточва се, слага се върху него напълнената риба и се завива с тестото, което се оформя точно като рибата. Могат да се изваят уста, очи, перки, люспи и опашка. Отгоре се намазва с мазнина и се пече във фурна. Поднася се още топла. Печенето продължава около 1 час и 20 мин. при 180-200°С.
Шаранът се реже на филии. Поднася се топъл или студен.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама