сряда, 25 ноември 2009 г.

Какво трябва да знаем за зехтина


ЕСТЕСТВЕНИЯТ зехтин запазва всичките си свойства, когато се консумира суров, което го прави особено подходящ за из ползване за салати.

ЗЕХТИНЪТ е идеален за пържене. При подходящи температур ни условия без прекомерно нагряване, при зехтина не на стъпват промени в състава и той запазва първоначалната си хранителна стойност по-добре от другите мазнини.

ДРУГО предимство при пърженето със зехтин е това, че той об разува корица по повърхността на храната, която не позволява проникване на мазнина и подобрява вкуса на храната. Храната, запържена в зехтин, има по-ниско съдържание на мазнини от храни, запържени в други видове мазнина, а това го прави по-подходящ за поддържане на теглото. Тоест зех тинът е най-подходящата, най-леката и най-вкусната мазнина за пържене.

ЗЕХТИНЪТ е идеален за леки гозби; за всички ястия, приготвя ни във фурна или на котлон, баници с тънки кори, сладкиши, пържени картофи. Добър е за приготвяне на сладкиши, кек сове и др., които не трябва да имат мирис на олио.
ЗЕХТИНЪТ за разлика от другите мазнини може да се използва 5-6 пъти, без да се разгражда.

Зехтинът е най-здравословната мазнина, а благотворното му влияние върху организма е огромно.
ПРИ ВЪЗМОЖНОСТ не бива да се заменя с други видове олио или друг вид мазнина.
КОГАТО искаме да се храним здравословно - зехтинът се при бавя в края на готвенето.
ЗЕХТИНЪТ предпазва от сърдечносъдови заболявания, той благоприятства доброто развитие на нервната система, усво ява се лесно и е синоним на здраве за тялото и духа.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама