четвъртък, 3 декември 2009 г.

4 декември - Женска Коледа, св. Варвара


Женска Коледа, св. Варвара
ПРАВОСЛАВНИЯТ календар е отредил този ден на света великомъченица Варвара, посечена от собствения си баща и обезглавена, защото не се отказала от християнската вяра. 4 декември останал в християнския календар, за да припомня за подвига на мъченица Варвара. Малка кост от мощите на великомъченица Варвара се намира в софийската църква „Свето Преображение" (квартал Лозенец).

За нас, българите, св. Варвара е повелителка на шарката и детските болести, свързани с обриви, на плодородието и на домашните птици. Тя и Сава са сестри на св. Никола. Старите българи казват: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава". Вярва се, че Варвара „заварява" болестите, ала по-опасна е Сава, защото ги „разсява" по хората. В голяма степен св. Варвара и св. Сава се свързват с грижата за здравето на децата и понякога двете светици се възприемат като орисници за съдбата им.

Според народното предание св. Варвара произхожда от Разложко - там, на мястото, където е убита, бликнала топла вода. Всяка година на деня на светицата при топлия извор се събира много народ, защото се вярва, че водата е лековита.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама