неделя, 20 декември 2009 г.

Погача


Необходими продукти
1 кг брашно
1 чаена чаша кисело мляко
3 супени лъжици олио
1 супена лъжица захар
1 яйце
20 г мая за хляб
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 равна супена лъжица сол.

Начин на приготвяне:
Маята за хляб се разтваря в 1 чаена чаша топла вода, в която се добавя 1 чаена лъжица захар и престоява 20-30 мин., без да се разбърква. Брашното се пресява и в средата му се прави „кладенче". В него се поставят млякото, содата, олиото, яйцето, солта, захарта и разтворената мая. Добавя се още 1 чаена чаша хладка вода. Омесва се меко тесто, да не лепне по пръстите. Завива се с влажна кърпа, престоява на топло около 30 мин. да втаса.
След това тестото се измесва отново с малко брашно, прави се пита. Отгоре от тестото може да се оформи шаран (като се разточи малко тесто и се изреже). Добре ще бъде, ако питата е намазана с разбит жълтък и след това се сложи рибата, която може да се украси - очички от черен пипер, нарязани перки и опашка.
 

Български празници и традиции Copyright © Още Scrapbooking Software | За реклама